mandag 31. august 2009

Fattige jøder i Hebron…

… mot de "styrtrike" palestinere trodde jeg Jan Simonsen skulle legge til i gårsdagens blogg. Han var ikke langt unna (pga. norske og internasjonale penger), men nøyer seg med å tegne et bilde av fattige og fredselskende jøder satt opp mot et hav av (ukontrollerbare) palestinere i Hebron. Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte da jeg leste det. Aller mest ville jeg filleriste han, men tviler på om jeg hadde klart å riste han noe særlig, så prøver meg på et saklig svar:

Det er meget mulig at den jødiske befolkningen, eller bosettere, i Hebron by er fattige, men de er rikelig utstyrt med en velkjent nådegave!

Det er korrekt som Simonsen skriver at det er et lite mindretall av jødisk befolkning, rundt 4-500 mot en solid majoritet av palestinere, i Hebron by, men kjære Simonsen, det er mulig at du (og dine lesere) er av den overbevisning at Hebron tilhører jøder, ferdig snakket, men å beskrive disse bosetterne, som selv etter israelske standarder regnes som ekstreme, som ofre for palestinernes ”blinde terror” blir bare latterlig, selv fra en populist.

I en lykkelig én statsløsning (et stort Palestina/Israel for alle) eller tostatsløsning (med Israel og Palestina side om side) hadde ingen hatt problemer med hvor den ene eller den andre bodde eller jobbet, så lenge det foregikk på lovlig vis. Simonsen glemte å nevne at det i Hebron for det første eksisterer en folkerettsstridig okkupasjon (med Israel som okkupant for de som var i tvil) og videre en økning av israelsk befolkning på okkupert territorium gjennom folkerettsstridige bosetninger som Kiryat Arba i utkanten av Hebron og 3-4 litt mindre som Tel Rumeida plassert midt i Hebron by.

Den skuddsikre bussen Simonsen kjørte i burde vært et lite hint om at noe var galt.

Men okkupasjon eller ikke, så er det sjeldent en majoritet synes noe om en minoritet som flytter inn i et nabolag ved å okkupere andres hus og eiendom (som det nevnte "fredens hus"), gjøre livene til de gjenværende til et levende mareritt og kommer i følge med fullt utrustede elitesoldater. Det går ca. 10 soldater pr. bosetter i Hebrons gamleby, som holdes stengt av okkupasjonsmakten for palestinere.

De må gjerne være fattige, men særlig forsvarsløse eller fredelige er de neppe.

Den israelske informasjonssentret for menneskerettigheter på de okkuperte områder B’Tselem, for øvrig en meget god informasjonskilde, delte for noen år tilbake videokameraer blant de palestinske innbyggerne slik at de kunne dokumentere den volden bosetterne utsetter dem for til daglig. Under følger noen videoer med hverdagslivet på Hebron.

Tviler på om Simonsen tar en titt, men gjør det du!

http://www.btselem.org/english/Video/20070416_Tel_Rumeida.asp

http://www.btselem.org/english/Video/200705_Hebron_Introduction.asp

http://www.btselem.org/english/Video/20061026_Olive_harvest.asp

1 kommentar:

Anonym sa...

hvorfor ikke:)