torsdag 10. oktober 2013

Tro, håp og FrP

FrP skal i regjering, er marerittet blitt virkelig? 
 
Snikislamiseringsbegrepet, kanskje den groveste mistenkeliggjøringen av en gruppe mennesker i Norge de siste årene, kom snikende innpå oss igjen. Og nå skal partiet som lanserte begrepet regjere landet. Er marerittet blitt virkelig?

Det avhenger nok av om FrP evner å være i en regjering for hele befolkningen, eller om de fortsetter i sitt gamle spor. For det er ikke til å komme unna at partiet og dets ledelse lenge har skapt en atmosfære av mistillit mot spesielt muslimer i dekket av å være kritiske til innvandringspolitikken. Eksemplene er så mange at de alene kunne fylt denne spalten, men for all del: på flere områder har partiet også hatt rett i sin kritikk, også mot norske muslimer. Det er med andre ord helt greit å mene ting jeg eller norske muslimer ikke liker, eller å ønske å gå saktere frem med innvandringen. Å spre mistro om en gruppe mennesker i landet i håp om å sanke politisk kapital er derimot ugreit.

I José Saramagos opprivende roman En beretning om blindhet blir vi kjent med en navnløs by hvor nesten alle innbyggere blir rammet av et uforklarlig utbrudd av blindhet, og det sosiale sammenbruddet som følger av det. Boken skildrer hvordan de destruktive sidene i mennesket trer frem når våre handlinger blir styrt av panikk basert på hat og frykt.

Saramagos blindhet åpenbarer seg nesten daglig når uskyldige mennesker sprenges i luften i så altfor mange land fordi hatet og mistroen får dominere. Vårt eget land har også lidd av noen øyeblikks blindhet hvor terrorangrepet 22. juli 2011 slår mot oss som skrekkens eksempel. Det samme gjelder skuddene mot synagogen i Oslo i 2006. Sånn sett er et pølsebanner og et grisehode plassert utenfor norske moskeer den siste måneden kanskje lette å le av, men sammen med trusselen mot Oslos største menighet om at alle moskeer vil brenne innen året er omme viser de en uhyggelig trend.

FrP har ingen skyld i de nevnte hendelsene, men når partiet nå skal danne regjering er det greit å ha dette i mente når de utvikler sin politikk og retorikk.

På mandag ble endelig regjeringsplattformen til Høyre og FrP kjent, og der Samarbeidspartnerne i de fire partiene overraskende nok reduserte hele innvandrings- og integreringsfeltet til å handle om asylpolitikk, går plattformen heldigvis noe videre og målet om nye nordmenns tilhørighet og tilknytning til riket blir løftet fram. Å realisere det ”nye norske, vi”, uavhengig av religiøs eller etnisk bakgrunn, er et helt avgjørende prosjekt for vår felles fremtid – uavhengig av politisk farge.

Men det er dessverre ikke slik at ”det nye vi” blir virkeliggjort bare det ønskes sterkt nok. Til det er motkreftene og utfordringene for mange. Selvsagt er det grenser for hva en regjering kan gjøre med hensyn til ekstreme grupper som SIAN og Profetens ummah eller enkeltpersoner som Fjordmann og Bhatti. Håpet er bare at de heller ikke gir motkreftene drahjelp, men evner å ta i bruk de rette verktøyene så det nye ”vi” ikke blir en drøm fra Disneyland.
I kampen mot utenforskapet kan signaleffekten av et klart budskap og tydelig retning fra en regjering ikke undervurderes. Det er det som skaper en grunnmur av aksept et samfunn trenger. En aksept av at vi alle er en del av det samme skjebnefellesskapet. Den muslimske minoriteten er kommet for å bli, den kommer ikke til å bli borte, og all politisk debatt, hvis den skal være konstruktiv, må bygge på det prinsippet. Her har FrP et og annet å bevise.

Det samme prinsippet må også gjelde for sivilsamfunnet – ikke minst for den muslimske minoriteten selv. Den unge generasjonen med muslimer som trer frem må forvalte foreldregenerasjonens arv med mer omhu enn vist av grupper som Profetens ummah og til tider Islam Net. Det innebærer blant annet å ikke slenge om seg med myter og påstander som om ingenting er på spill.

Myter om et jødestyrt Norge, om islamofobi ved enhver kritisk bemerkning eller påstander om kuffars skittenhet og muslimsk overlegenhet har intet i Norge å gjøre. Det må faktisk kunne forventes at det tas kraftig til motmæle mot slikt både internt og offentlig. Å skjule seg bak ”den evige sannhet” er i et samfunnsperspektiv ren ansvarsfraskrivelse.

”Fyordet” ytringsansvar har mye klokt ved seg og gjelder for flere enn bare FrP. Vi skal tross alt leve side om side, og sammen må vi sørge for å bevare synsevnen.

Innlegget var på trykk i Klassekampen 05.10.13 i deres spalte "I god tro". Lars Gule, Anne Kalvig, Bjørn Olav Utvik, Helene Næss og undertegnede skriver om religion hver torsdag. 

3 kommentarer:

Håkon sa...

Snikislamiseringsbegrepet har kommet helt ut av proporsjon.

Saken var at på et sykehus hadde barn tegnet noen tegninger. Av forskjellige temaer, deriblant dyr.
Også griser, som er en helt normal del av dyreholdet på gårder i Norge. Likt med sauer og kuer.

Tegningene ble hengt opp på en vegg. Barn er gjerne glade i å vise frem hvor flinke de er og det er også dekorativt på hvite og kjedelige sykehusvegger.

Det som så skjedde var at noen følte seg støtt av tegninger av en gris og bad sykehuset ta ned tegningene. Noe som ble gjort.

Det er i denne saken snikislamiseringsbegrepet ble tatt i bruk. At barn nå ikke får vise sine tegninger på sykehus - offentlige institusjoner. I barnehager vil vi i lignende tilfeller kunne se :
"Petter, så fin ku du har tegnet. Den må alle få se"
og "Kari, du har tegnet en gris. Den er fin, men den får du holde for deg selv".

Vi må altså endre vår væremåte. Måten vi behandler våre barn. Lage nye regler. Pga at noen føler seg støtt over barnetegninger.
Og det er denne endringen som bekymrer noen. Så kan du si at barnetegninger ikke er så viktige. Men, hvem skal avgjøre det?


Så - hold saken der den hører hjemme. I en sak om barnetegninger på sykehuset. Ikke om hele samfunnet i alle sammenhenger.

Kamil sa...

Takk for kommentar Håkon..

Du har helt rett i din gjengivelse av bakgrunnen for begrepet.

Men jeg vil jo hevde at når et av Norges toppolitikere bruker begrepet på sitt landsstyremøte er det ikke jeg, men partilederen, som bidrar til at tegningene blir brukt til å forklare noe langt større.

Dessuten var det tydelig at partilederen selv hadde glemt hvordan begrepet så dagens lys, da hun i september i år ble bedt om å ta avstand fra begrepet slik nestformannen hadde gjort. Da ble det vist til ekstreme grupper og holdninger.

Jeg skriver mer om det her: http://kamilazhar.blogspot.no/2013/09/snikbeklagelsen.html

Når det gjelder tegningene så har jeg ingen problemer med å se at det kan fremstå som et urimelig krav å måtte fjerne dem. Det burde likevel ha blitt løst på sykehuset, og ikke løftet fram som eksempel på noe større.

God helg..

Håkon sa...

Tegningene ble dratt frem som starten på en utvikling. Og det er utviklingen Siv snakket om å stoppe.

Og jeg er glad for at du også mener at saken om tegningene er urimelig, slik FRP også ser det.

Lokale løsninger er ikke aktuelt. Vi kan ikke ha sykehuset i Kristiansand der det er lov med tegninger og i Førde er det lov.
Sykehusene er eid av staten og staten må ha enhetlige regler, ikke lokale.