torsdag 21. august 2008

Myter om terrorister.

"Alle muslimer er ikke terrorister, men alle terrorister er muslimer" har vært en av standardreplikkene til Carl I. Hagen etter 11. september 2001, og det nyttet ikke som motdebattant å vise til Irland med sine problemer med IRA, Spania med ETA eller andre land som har pågående konflikter med separatistbevegelser, for Hagen (og andre i FrP) fortsatte å gjenta den setningen. Det sies ofte at en løgn ikke blir en sannhet ved at det gjentas ofte nok, men av en eller annen merkelig grunn har alle slike regler en tendens til å miste sin kraft når det kommer til FrP og deres uttalelser. Folk sugde til seg den setningen, og jeg har hørt den bli uttalt både her og der.

Nå har Britisk etterretning gransket bakgrunnen til flere hundre kjente og antatte britiske ekstremister og terrorister, og slår f.eks. fast at det ikke lar seg gjøre å utarbeide noen generell profil på britiske ekstremister og terrorister, slik FrP gjør stadig vekk. MI5 rapporten konkluderer med at kun et fåtall av de som ender opp som terrorister er islamistiske fundamentalister. Guardian skriver: "They are mostly British nationals, not illegal immigrants and, far from being Islamist fundamentalists, most are religious novices. Nor, the analysis says, are they "mad and bad"."

Nå hører ikke Hagen på noen andre enn CIA, men det kan være greit å nevne dette.

FrP har vokst seg (bekymringsfullt) store, og i Dagsavisen i går sier Siv Jensen blant annet at det ikke nytter å demonisere FrP lenger for folk vil være med på lag med det partiet som vil fornye Norge. Dem om det. Men et parti som har vokst seg enorme på å demonisere andre, det være seg alenemødre, nordlendinger, innvandrere og asylsøkere i Norge, må regne med å bli demonisert tilbake. For min del, som gjennom hele min oppvekst har blitt demonisert (ikke nøvendigvis personlig) av det partiet, forbeholder jeg meg retten til å peke på deres demonsike sider.

Et parti som utnytter enhver negativ situasjon til å nøre opp under frykten ved å spre ut halvsannheter om den ene gruppen etter den andre fortjener ikke bedre. Alt de sier er ikke demonisering, det har absolutt blitt begått kriminalitet og annet av personer med utenlandsk bakgrunn i sommer bla. ved asylmottaket i Våler, men et liberalistisk parti bør klare å skille mellom individer og grupper.

Ingen kommentarer: