fredag 20. februar 2009

Storberget trekker hijab-forslaget

Det melder Aftenposten torsdag kveld. Helt bekreftet er det ikke da departementet ikke ønsker å kommentere saken før statsråden er tilbake fra vinterferie, men slik som saken har utviklet seg må det bare skje.

En ting er at debatten nådde nye lavmål for hver dag, med uttalelsene til Karita Bekkemellem på mandag som absolutte bunnivå, men når det i tillegg viser seg å være knyttet så my politisk rot til saken er det ingen annen utvei. Det er ergerlig, og det var vel med en viss skadefryd kritikerne gikk høyt på banen og krevde at saken legges død så fort som overhodet mulig i løpet av torsdag. Det er trist å se hvor mange av frihetens kjempere som ivret etter å begrave en viktig prinsippsak.

Jeg vet ikke helt hva jeg skal tenke om den siste utviklingen. Det var jo hyggelig lesning at Hadia Tajik var en av forkjemperne for hijab-saken. Med det viser hun at hun, i motsetning til Saera Khan (dagens Ap stortingsrepresentant), har det nødvendige perspektivet som trengs for å utvikle det nye ”Vi”. Dessverre ble det eksplosive i forslaget undervurdert og det ender med en trist begravelse. Saken har for så vidt vært død en god stund. Ingen statsråd ville ha klart å gjennomføre en så radikal endring med en så klar motstand i et valgår. Slik som debatten utviklet seg ville det nesten vært uansvarlig. Nå er saken borte for en god stund.

Det er ingen tvil om at saken traff noe dypt i sjelen i den norske befolkningen. Det var uten tvil en vanskelig sak og det har vært interessant (og noen ganger skremmende) å observere ryggmargrefleksene til folk. Dessverre fikk skeptikerne rett: Norge er ikke klar for den slags endringer. Jeg mente blant annet at nettopp det var argument for å de foreta den endringen, men det viser seg at det nye ”vi” er lenger unna det mange tror.

Avgjørelsen vil vekke sterke følelser. En betydelig del av befolkningen vil føle dette som en krenkelse av dere grunnleggende rettigheter, mens en stor majoritet vil glede seg. Jeg håper de følelsene og engasjementet denne debatten har vekket blir håndtert på en god måte. Debatten har trukket mange nye stemmer fram i samfunnslyset. Unge, selvsikre kvinner med ambisjoner for seg selv og sitt hjemland har stått frem og håndtert en tøff debatt på en utmerket måte. Det er en positiv utvikling for Norge. Jeg håper de fortsetter å kjempe.

Ingen kommentarer: