mandag 21. mai 2007

Nok innvandrere

I forrige uke gikk Fabian Stang og Erling Lae hhv. ordførerkandidaten til Høyre og byrådslederen fra Høyre ut i mediene og mente at det i Oslo var for mange innvandrere, og at Oslo derfor måtte integrere de som er her på en god måte før vi tok debatten om økt innvandring. Helt tilfeldig kom disse utsagnene to dager etter den såkalte Operasjon Nemesis hvor flere B-gjengmedlemmer ble pågrepet. Det var skuffende og populisitisk lesning fra Høyres to profilerte personligheter. Fabian Stang irriterte på seg mange av sine egne da han lanserte sitt kandidatur som ordførerkandidat med at Oslo ikke kunne ha en innvandrerfiendtlig ordfører fra FrP og at han skulle lære FrP å ikke plage innvandrere i byen. Dette var i så fall en dårlig start.

Stang og Lae har rett i at det vokser fram en sosial underklasse som korrelerer høyt med etnisk bakgrunn. Løsningen på det er ikke å snakke om tiltak Oslo uansett ikke råder over – nemlig innvandringspolitikken – men å sette i gang gode integrerings- og inkluderingstiltak. Her er god skolepolitikk, norskopplæring og jobbmuligheter viktige faktorer for å løfte opp den sosiale underklassen som er på vei til å vokse fram i Oslo. Det er bl.a. derfor partiene på venstresiden ønsker å gi skoler med høy minoritetsandel økte ressurser og er opptatt av å motivere kommunens egne virksomheter til å ansette flere personer med minoritetsbakgrunn – mot enkelte Høyrerepresentantenes kraftige hoderisting.

Oslo opplever en rekordstor befolkningsvekst. Flere og flere velger å flytte inn til byen vår. Deriblant mange fra andre land. Nye innbyggere uansett hudfarge skaper utfordringer. De nye innbyggerne trenger bosted, arbeidssted, skoleplass, barnhageplass og noen trenger ekstra oppmerksomhet fra kommunen til å klare seg. Mener Lae og Stang at de ikke er i stand til å håndtere disse utfordringene, eller at byen har vært for dårlig til å integrere sine borgere, er det bare å ta konsekvensene av det og kaste inn håndkleet og la andre slippe til. Det er tross alt de som har styrt byen de siste 10 årene.

Det er litt over 10 år siden Høyre skulle danne byråd med Fremskrittspartiet for første gang, men planene strandet fordi Khalid Mahmood stemte ned planene grunnet det såkalte innvandrerregnskapet. Hvem forvalter arven etter Mahmood i Høyre i dag?

Ingen kommentarer: