mandag 14. mai 2007

skyt en snut?

7. september i fjor, min fødselsdag, endte tragisk for Eugene Obiora. Han ble arrestert av fire politimenn i Trondheim og mistet livet i basketaket som oppstod under arrestasjonen. Spesialenheten for politisaker ble koblet inn, men som mange andre saker henla spesialenheten også denne gangen saken etter bevisets stilling.

Den 7. mai i år ble det arrangert en følelsesladet demonstrasjon i regi av bl.a. Organisasjonen mot Offentlig Diskriminering (OMOD) utenfor justisdepartementet mot henleggelsen. Det ble holdt sterke og engasjerende appeller og justisministeren Knut Storberget mottok demonstrantenes krav om uavhengig granskning. Et krav jeg støtter. Mange reagerte imidlertid på at ministeren ikke tok avstand fra politivold og/eller rasisme. Det kunne han godt spandert på seg, men på en annen side er det vanskelig å ta avstand fra ting han hevder han (les: politietaten) ikke har skyld i eller ansvaret for. Det burde mange av de frammøtte visst alt om.

Selv mener jeg at justisministeren gjorde klokt i å ikke kommentere denne enkeltsaken. Det påstås, helt korrekt, at mange av politikerne som denne gangen er tause på grunn av pågående etterforskning, ikke følte det samme behovet for taushet under den såkalte Kadrasaken. Men en urett rettferdiggjør da sannelig ikke en annen. Kanskje tenker politikerne seg om både en og to ganger før de neste gang kommenterer en voldssak?

Ble Obiora drept med overlegg? Det vites ikke, men mye tyder på at det ble tatt i bruk unødvendig mye makt, og det bør være i politiets egeninteresse å ønske å komme til bunns i denne saken gjennom en uavhengig granskning. Vold og rasisme kan ikke godtas på noe arbeidssted, og det ligger et særskilt ansvar på politiet for ikke å misbruke den tilliten de har i samfunnet. Hva er det politiet er redde for?

Lørdag 19. mai kl. 14.00 er det en ny demonstrasjon utenfor Jernbanetorget. Mot politivold, mot rasisme og en uavhengig granskning av Obiora saken. Det er derimot ikke en demonstrasjon mot politiet. Jeg håper derfor at jeg kan slippe å stå blant folk som roper ”mordere” etter politiet som mest sannsynlig vil være der for å utføre sin jobb. Hele konseptet ”skyt en snut” setter seg i vrangstrupen på meg, og tjener heller ikke saken. Å skape tillit til politiet er ikke en enveis prosess, men også noe OMOD og de andre frammøtte må ta et ansvar for.

Ingen kommentarer: