fredag 20. april 2007

"Klimaks"

Dag to på Arbeiderpartiets landsmøtet, og selv om utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt en engasjerende tale om internasjonal solidaritet, hvor betydningen av Norges initiativ overfor den palestinske samlingsregjeringen 17. mars ble fremhevet ("Tiden var inne for politikk, og politikk handler om å gripe muligheter"), så tror jeg nok at klimakset kom allerede under åpningstalen til statsminister Jens Stoltenberg i går.

Alle var spente på hva han ville komme med når han midt i talen "la bort" manuset, og "skulle bruke resten av tiden på klimaspørsmålet", som ha selv sa. Jeg tror de fleste ble tatt på senga. AUF`erne aller mest. Det var mange som måtte endre på sitt innlegg etter denne talen. Jens sa (som alltid) mye klokt og oppsummerte klimamålene i 3 punkter:

1. Redusere våre nasjonale utslipp med 30% innen 2020.
2. Skjerpe dagens kyotokrav med 10 prosentpoeng og dermed overoppfyller kyotoavtalen innen 2012.
3. Et mål om karbonnøytralitet. Norge skal redusere sine nasjonale utslipp med 100% innen 2050!

Det er gode visjoner, men det gjenstår nok å se hvordan disse visjoner blir fylt med praktisk politikk. Hovedspørsmålet for mange er hvor mye kutt som gjennomføres her hjemme, og hvor mye vi kjøper gjennom kvotesystemet. Jens vil ikke tallfeste dette. Betydelige kutt hjemme er hans formulering, og han står fast ved at klimautfordringen er en global utfordring, og dermed mister "her hjemme" og "der ute" noe av sin betydning. Han hevder jo - og jeg tror han på det - at det skal gjennomføres betydelige kutt her hjemme, så får vi se hva historien viser.

1 kommentar:

Rina Mariann Hansen sa...

Hei Kamil. .. Noe av poenget i kravene som er kommet om nasjonal reduksjon er at han IKKE sa at vi skulle redusere nasjonale utslipp m 30 % innen 2020, men "tilsvarende 30% av nasjonale utslipp.." Vi må jobbe for at det tas nasjonalt. Som et rikt land må norge ta sin del av ansvaret og vise at vi er villig til å redusere selv også!