mandag 5. januar 2009

Kulna Gaza!

Israelske okkupasjonssoldater er nå langt inne på Gazastripen, og over 650 mennesker er nå drept etter 10 dager med angrep. Hører man på Israels og USAs, og dessverre også mange andres, svar på årsakene til Israels teppebombing av Gaza, skulle man nesten tro at konflikten mellom israelere og palestinere startet forrige lørdag, eller for et halvt år eller 8 år siden for den saks skyld. Det bør være unødvendig å minne om at tidslinjen går lengre tilbake enn som så. 2/3 av Gaza er flyktninger, ironisk nok som Robert Fisk forklarer flyktet svært mange av de fra områder i 1948 som i dag heter Ashkelon, Sderot og Beer Sheva.

Nei, jeg støtter ikke rakettene som er skutt inn mot Israel. Hver eneste én av dem gir mer sement til apartheidmuren Vestbredden og Gaza i dag er omringet av. Det jeg ikke skjønner er hvordan en såkalt demokratisk stat som Israel kan drepe 650 mennesker på 10 dager, eller 250 på én (første) dag, og fortsatt få verdenssamfunnets sympati og bli kalt et offer.

Det er lett for Israel, USA og Europa (og nordmenn) å stemple Hamas som en terroristorganisasjon og dermed legge all skyld på dem, men Hamas er et produkt av 40 års okkupasjon. Som sin storebror USA som støttet Osama bin Laden i sin tid, så også Israel mellom fingrene på støtte til Hamas på 80-tallet for å bevisst skape en motvekt til Fatah og PLO. Nå er de terrorister av verste sort. Men uavhengig av alle beskyldningene, er Hamas en grasrotorganisasjon som har stor tilslutning blant folk pga. sitt sosiale og humanitære arbeid i over 20 år i de palestinske områdene, slik Dag Henrik Tuastad, universitetslektor ved UiO forklarer i sin kronikk i Dagsavisen tirsdag. Deres standheftighet i mot Israel skårer også høyt, men først og fremst er det deres sosiale engasjement som har gitt dem stor tillit. Selv på Vestbredden, hvor Hamas i og for seg ikke lenger har noe særlig makt, er det ofte Hamas som tar vare på foreldreløse eller funksjonshemmede barn palestinske myndigheter (PA) ikke har tid til å ta vare på.

Men dessverre har Israels propagandamaskin fått selge sin historie; At over 600 mennesker har blitt drept er ikke de bombene og granatene som kastes over Gaza sin skyld, men Hamas sin skyld. Angivelig fordi de skjuler seg blant sivilbefolkningen. Vel, på et område på størrelse med Mjøsa, med 1.5 millioner innbyggere, er det ikke lett å bygge egne militære soner slik Israel kan. Ei heller har Gaza en profesjonell militærstyrke. Vel, synd for Hamas? De startet krigen, nå får de tåle driten? Det er i dag, som noen så riktig korrigerte meg, ingen krig på Gazastripen. Det er verdens 5. største militærmakt mot en kvasipolitisk, kvasimilitært bevegelse med sterkt sosialt engasjement. Eller som palestinere ser det; 5. største militærmakts nedslakting av en sivilbefolkning zionistene ikke ønsker, med vesten og korrupte arabernasjoner som vitner. Min mening vil være: Bli kvitt en enkel politisk/militær motstander som ikke passet inn i det politiske puslespillet i en tid da Israel snart velger sine ledere. Rakettangrepene var en beleilig unnskyldning.

Jeg ser at det ikke er et sunt spor å harselere med frykten mennesker i sør Israel har opplevd pga. disse rakettene, og jeg husker en venn av meg fra Ramallah (en ganske så radikal en) mente at barna i sør Israel er de som lever tilnærmet lik alle palestinske barn når det gjelder posttraumatisk stress osv. Men tallene og dimensjonene er noen ganger også viktige. 15 mennesker (israelere) har rakettene fra Gaza drept de siste 8 årene. I løpet 8 dager var over 400 mennesker (palestinere) drept ved hjelp av systematisk bombing av Gaza.

Hvordan er det mulig at verdenssamfunnet lar dette skje spurte jeg en palestinsk venn på msn: ”Because you are talking about Palestinians, not Israelis or Europeans nor pandas or whales”. Det er det inntrykket jeg tror alle palestinere sitter igjen med etter denne krigen. Massakren er nok en påminning om at deres liv ikke er verdt mer for verden.

Israel har tydeligvis bestemt seg. De skal inn og ta Hamas. Jeg tror ikke de vil stanse før de har hengt (drept) Ismail Haniyeh på et eller annet vis. Jeg tror videre at de blir værende i Gaza en god stund inntil de er sikre på at Hamas ikke lenger er operasjonelle og at PA, dvs. Fatah, som styrer Vestbredden kan ta over. Hvem denne Hamas som Israel nå vil knuse er, er ikke alltid så lett å bli klok på. Foreløpig har over 600 mennesker blitt drept. Er alle disse i følge Israel Hamas? Er politifolk i gatene som skal forsøke å skape ro og orden Hamas? Er leger, advokater, sykepleiere, lærere som har sympatier med Hamas og/ eller mottar lønn fra Hamas alle terrorister Israel nå har bestemt seg for å drepe? Mye tyder på det.

Er skoleelever som går på Hamas skoler også terrorister??

Israel tror at støtten til Hamas vil forsvinne bare de bomber palestinere godt nok. Kamplysten dør ikke av bombene som faller ned i hodene på folk. Menneskene dør, kamplysten bare øker. Alle med en viss logisk sans må skjønne at et angrep fra et ytre fiende, Israel i dette tilfelle, ikke vil føre til at folket endrer politisk preferanse, snarere tvert i mot. Om Russland går til krig mot FrP (ikke det norske folk, men FrP) så vil selv jeg bli en FrP'er.

Mye tyder også på at verdenssamfunnet har tenkt å la Israel fullføre sin aksjon. At FNs sikkerhetsråd ikke skal samles igjen før på onsdag, etter siste møte i helgen, er et tydelig tegn på det. Vi så det for to år siden under krigen i Lebanon, vi ser det igjen nå. Denne gangen får de fullføre. Jeg tipper at bombingen og drepingen i Gaza fortsetter inntil det nærmer seg 20. januar da Obama blir president. Mulig det er den nye presidenten som "tvinger" partene til å inngå en fredsavtale, men jeg tror det vil være en våpenhvile før hans regjeringstid, mens han "sørger" for en endelig avtale. Israel vil se seg nødt til å finne muligheter til å komme seg ut igjen av Gaza, og en ny president i USA vil kunne ha godt av å starte sin første periode med en slik tilbaketrekkingsavtale. At timingen til Israel har vært perfekt, er det ingen tvil om. Den såkalte Lame duck perioden i amerikansk politikk kunne ikke utnyttes bedre.

Hva skjer etter det? Verdenssamfunnet spytter inn penger i Gaza for å bygge opp igjen en infrastruktur Israel har knust? Abbas som mottas som seiersherre i Gaza med det velkjente seierstegnet til Arafat? Det første er sannsynlig, men det siste er kanskje utenkelig. Splittelsen mellom Hamas og Fatah ble ytterligere forsterket da Abbas de første dagene av bombingen la all skyld på Hamas, og ikke okkupasjonsmakten som bombet.

Dette har ført til relativ spent situasjon også på Vestbredden. Palestinske myndigheter, upopulære som de alltid har vært, har mistet den lille tillitten de hadde igjen. I følge en venn i Ramallah gjør Palestinske myndigheter ved hjelp av sine politi- og sikkerhetsstyrker alt i sin makt for å stanse de spontane demonstrasjonene som har vært i de ulike palestinske byene på Vestbredden.

Omar, min medstudent fra BirZeit (bz) skrev til meg i går: "Today over 15 bz students (all plo supports) were hospitalized with concussions, broken arms and other signs of brutality from pa 2 people TRYING to protest at checkpoints. Tribal elders in BZ actually went to the parents of security force members to tell them that there children are bastards for hitting women".

Han legger ikke skjul på sitt hat mot PA, og stempler dem glatt som kollaboratører. Han skriver i en artikkel på sin FB side:"The PA having heard Khalid Mash'a'l's (Hamas Pol-beauro member in Damascus) call for a new popular intifada, is using it as an excuse to arrest all protesters. Even though Maher al-Taher (PFLP polit-beauro also in Damascus) and Mustafa Barghouti (Palestinain Initiative) called for a third intifada before Mash'al.
The actions of the PA are destroying the sacred right of Palestinians to protest, killing freedoms of speech and press, and seem like Abbas is intent on creating a “respectable Arab regime” like those of Egypt, Jordan and Saudi Arabia, in other words, dictatorship and tyranny. For the political collaboration of the PA can no longer be described as necessities for moving towards negotiation."

Hvordan dette vil utvikle seg for Fatah og Abbas er ikke lett å spå, men jeg frykter en tung framtid, ikke bare på Gazastripen, men også for Vestbredden og de palestinske områdene. For som dem alle sier: Kulna Gaza (Vi er alle Gaza).

Ingen kommentarer: