mandag 12. januar 2009

My war hero(es)..

Legene Mats Gilbert og Erik Fosse er endelig kommet hjem, og en debatt som holdt på å avspore fullstendig pga. de voldelige demonstrasjonene i Oslos gater har igjen fått rett fokus; den grusomme humanitære situasjonen på Gazastripen grunnet Israels nesten to årige blokade og nå to ukers teppebombing.

De norske legene var fra starten av den israelske bombingen de eneste internasjonale hjelpearbeiderne på Gazastripen, og har dermed blitt brukt flittig av medier fra hele verden, til stor irritasjon for Israel, men også Siv Jensen slik Anders Heger så utmerket kommenterer i Dagsavisen i helgen. I dag kom de hjem og ble møtt som helter av barn med palestinske og norske flagg på Gardermoen. Det er ingen tvil om at Fosse og Gilbert er helter av ekte kaliber, og som ekte helter er de ydmyke nok til å rose de virkelige heltene som fortsatt er igjen i Gaza.

Det er ikke mange helter å snakke om i denne krigen. De norske legene utmerket seg i hele verden, men det finnes også andre jeg personlig har vært spesielt glad i de siste to ukene. Det er al-Jazeera (holdt på å si generelt) og deres korrespondent Ayman Mohyeldin. Hver dag i over to uker har han som den eneste journalisten i Gaza rapportert direkte om krigens grusomheter og med enkle ord forklart hva konflikten handler om. Selvfølgelig er ikke jeg alene om å mene dette. Hans fanside på Facebook teller over 600 personer, men Gideon Levys hyllest til den unge journalisten i Haaretz i går må kunne sies å komme fra uventet hold. Jeg tror ikke jeg vil klare å hylle al-Jazeera og Mohyeldin bedre selv, og lar Levys ord tale også for meg: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054282.html

3 kommentarer:

Shoaib sa...

"Gideon Levys hyllest til den unge journalisten i Haaretz i går må kunne sies å komme fra uventet hold" Ikke hvis du følger Levy en periode.

Kamil sa...

Ja, du sier noe der. Det gikk litt fort i den formuleringen. Tenkte mer på at man ikke skulle forvente at noen i Israel skulle mene noe slikt. Nå har ikke jeg fulgt Levy, men fulgt Haaretz, og det er ikke så veldig overraskende at de kan ha slike meninger på trykk.

waj sa...

Hey Kamil, keep on rockin in the free world.
Noen intressante tall: Hvert år dør 4000 Israelere i trafikken. Til sammenlikning er 20 mennesker drept av rakett angrep fra Gaza i løpet av de 8 siste årene. Krigen i Gaza har hittil krevd 900 menneskeliv, over 200 av disse er barn. På den andre siden har 13 israelere blitt drept under krigen. 3 sivile, 10 soldater, 4 av dem i friendly fire.