torsdag 15. januar 2009

Skal det ikke snart ta slutt?

Jeg tror jeg må utvide lista mi over krigshelter; Kåre Willoch er selvfølgelig med.

Med sin kronikk i Aftenposten i dag forklarer han på enkelt vis essensen i konflikten mange betrakter som svært komplisert. Den er faktisk såre enkel. Hans enkle åpningssetning ”100 års dobbeltmoral i den vestlige verden,” forklarer alene de fleste konfliktene vi er vitne til i dag. Det er enkelt. Den forklarer palestinernes kamp mot Israel, Osama bin Ladens kamp mot USA og den forklarer det sinnet man ser utbrer seg i store deler av verden i dag.

Willoch holder (som vanlig) fokus der det hører hjemme; Okkupantens folkerettsstridige brutalitet mot palestinere. Willoch er kanskje den beste til å minne om at konflikten ikke startet for to uker eller to år siden. Ei heller i 1948 da Israel ble grunnlagt. Den startet for snart 100 år siden – under første verdenskrig. Det gjør han uten å la seg distrahere av kreftene som roper om antisemittisme eller om ungdommens råskap i Oslo gater.

Også har vi Mona Levin da.

Jeg kjenner henne ikke, men å tolke Willochs uttalelse om manglende framtidshåp for Midtøsten grunnet ansettelsen av Emanuel Lahm som en kritikk mot jøder generelt, viser en ganske svak oppfattelsesevne. Å ikke klare å se (og høre) at det i forhold til Midtøsten (og da tenker vi på Israel og palestinere) ikke gir særlig grunn til optimisme for den svake part i konflikten at en amerikansk president velger en jøde og en tidligere soldat i den israelske hæren som sin høyre hånd, viser at man hører bare det man vil høre.

Men vi har sett den beskyldningen før og vi vil dessverre fortsette å se den: Kritiserer du Israel så er du jødehater og anti-semitt. Det har vært et effektivt våpen for Israel i over 60 år.

”Skal det ikke snart ta slutt?”spør en av de nye norske legene på Shifa sykehus i Gaza. Bomberegnet har vart for lenge allerede, men det vil dessverre fortsette i noen dager til. Obama er ikke på jobb før om en uke, og Israel vil bombe seg fram til best mulig forhandlingsposisjon inntil da.

Men alt er ikke helt ved det samme. I går gikk sentralstyret i Det Norske Arbeiderparti hardt ut mot Israel og samme dag uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre at det kan være aktuelt å be Israel betale for skadene de har påført Gaza. Det skulle bare mangle. Altfor lenge har Europa og andre betalt for Israels krigføringer.

Hvis krigen i Gaza ikke er mot folket, Israel, så er å betale for skadene det minste dere kan gjøre.

Ingen kommentarer: